As investigações de Frances H. Arnold, George P. Smith e Sir Gregory P. Winter foram esta quarta-feira distinguidas com o Prémio Nobel da Química.
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— The Nobel Prize (@NobelPrize) 3 de outubro de 2018
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the #NobelPrize in Chemistry 2018 with one half to Frances H. Arnold and the other half jointly to George P. Smith and Sir Gregory P. Winter. pic.twitter.com/lLGivVLttB
Frances Arnold, awarded the 2018 #NobelPrize, conducted the first directed evolution of enzymes, which are proteins that catalyse chemical reactions. Enzymes produced through directed evolution are used to manufacture everything from biofuels to pharmaceuticals.@francesarnold pic.twitter.com/TGRxgjEHzv
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 3 de outubro de 2018
2018 #NobelPrize laureate George Smith developed a method known as phage display, where a bacteriophage – a virus that infects bacteria – can be used to evolve new proteins. pic.twitter.com/roX8uOFICe
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 3 de outubro de 2018
O terceiro premiado, Sir Gregory Winter, contribuiu também para a técnica de phage display, ao investigar o uso deste método para produção de produtos farmacêuticos.
Sir Gregory Winter, awarded the #NobelPrize in Chemistry, has used phage display to produce new pharmaceuticals. Today phage display has produced antibodies that can neutralise toxins, counteract autoimmune diseases and cure metastatic cancer. pic.twitter.com/p5fOfo0DwJ
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 3 de outubro de 2018
De acordo com o Comité, os métodos desenvolvidos pelos premiados permitem o desenvolvimento de novos materiais e biocombustíveis sustentáveis, o tratamento de doenças e uma indústria química mais verde.
O Nobel da Química foi atribuído em 2017 aos investigadores Joachim Frank, Richard Henderson e Jacques Dubochet, pelo método de criomicroscopia eletrónica.